Nominaties Cartoon d’Or

Cartoon d'Or

Ook dit jaar weer een Belgische kanshebber voor de Europese animatieprijs.

Betty's BluesDe Cartoon d’Or is een prijs voor de Beste Korte Animatiefilm van Europa. De prestigieuze award wordt jaarlijks uitgereikt en kende in het verleden inmiddels beroemde winnaars als Nick Park, Sylvain Chomet en Michael Dudok de Wit. Om in aanmerking te komen moet een film een prijs gewonnen hebben op een groot Europees animatiefestival, waaronder ook het Belgische Anima en het Nederlandse HAFF.

De jury (die deze editie bestaat uit de Franse producent Didier Brunner, de Roemeense regisseuse Anca Damian en de Spaanse regisseur Enrique Gato) maakte zopas bekend dat zes finalisten dit jaar strijden om de prijs voor ‘de beste van de beste animaties’.

Wat opvalt bij de selectie van de jury dit jaar:

  • Drie van de zes films werden gemaakt door studenten. De kwaliteit die animatiescholen voortbrengen lijkt dus steeds beter te worden.
  • Alle genomineerde films werden met handgetekende of stop-motionanimatie gemaakt (of een combinatie van die twee). Ambachtelijkheid troef? Films gemaakt met computeranimatie, een medium dat het bioscoopprogramma de laatste jaren nochtans domineert, ontbreken in de selectie.
  • Alle genomineerde animatiefilms zijn Franse of Engelse (co)producties.

Een van de genomineerden is Betty’s Blues, een korte animatiefilm die deels in België werd gemaakt. Als deze film van Rémi Vandenitte wint, wordt dat de tweede zege op rij van Belgische bodem. Vorig jaar kwam de Belgisch-Nederlands-Franse stop-motionfilm Oh Willy… als overwinnaar uit de bus.

Op de longlist stonden nog meer bekroonde korte films van Nederlandse en Belgische bodem (Junkyard, Norman, De Wake en Maintenant il faut grandir), maar die hebben de shortlist helaas niet gehaald. Op 19 september 2013 wordt in Toulouse de winnaar bekendgemaakt tijdens Cartoon Forum. Aan de Cartoon d’Or is ook een geldprijs verbonden die kan gebruikt worden om een nieuwe korte film of animatieserie te maken.

Overzicht genomineerden Cartoon d’Or 2013

cdor13_01Betty’s Blues

Geregisseerd door Rémi Vandenitte en geproduceerd door het Belgische Lunanime en La Boîte Productions en de Franse studio’s Les Films du Nord en Les 3 Ours.

Een gitarist speelt een melancholisch bluesnummer waarin hij zingt over het leven van Blind Boogie Jones, een muzikant die aangepakt werd door de KKK. Een mix van stop motion en handgetekende animatie over liefde, wraak en de blues.

 

cdor13_02Head over Heels

Geschreven, geregisseerd en geanimeerd door de Brit Timothy Reckart als eindwerk voor zijn studie aan de National Film and Television School in het Verenigd Koninkrijk. Zijn afstudeerfilm won eerder dit jaar de Annie Award voor Beste Studentenfilm en werd genomineerd voor de Oscar voor Beste Korte Animatiefilm.

Het verhaal van de stop-motionfilm volgt een bejaard stelletje dat niet naast maar bóven elkaar leeft. Walter woont op de vloer en Madge op het plafond. Wanneer hij de romantiek weer wil aanwakkeren, raakt het evenwicht van hun huwelijk verstoord.

cdor13_03I Am Tom Moody

Geregisseerd door de Schot Ainslie Henderson en gemaakt als laatstejaarsfilm aan het Edinburgh College of Art in het Verenigd Koninkrijk. Zijn stop-motionfilm werd onder meer bekroond in Annecy met een Speciale Juryprijs en won de Grand Walt Disney Award voor Beste Studentenfilm op het Ottawa Animation Festival.

Het verhaal draait om Tom Moody. Hij staat op een podium en gaat voor het eerst optreden, maar krijgt zijn mond niet open. In zijn hoofd vechten twee stemmetjes het uit. De korte film gaat over creativiteit, de bijbehorende onzekerheid, de bron ervan en de overwinning op de twijfel.

cdor13_04Kali le Petit Vampire (Kali the Little Vampire)

Geregisseerd door Regina Pessoa en geproduceerd door Folimage (Frankrijk), Ciclope Filmes (Portugal), Studio GDS (Zwitserland) en NFB Canada. De Portugese werd in 2006 ook al genomineerd voor de Cartoon d’Or met haar korte film Tragic Story with Happy Ending.

De krasserige, handgetekende film draait om een jongen die anders is dan zijn leeftijdgenootjes. Hij leeft in de duisternis, maar droomt ervan om erbij te horen en met de andere kinderen te kunnen spelen.

cdor13_05Écart De Conduite (Off the Track)

Geregisseerd door Rocio Alvarez, die de korte tekenfilm maakte tijdens haar studie aan de Franse animatieschool La Poudrière.

Het verhaal gaat over Chloé die haar rijexamen aflegt. Het is al de negende keer dat ze probeert om haar rijbewijs te halen. Terwijl ze wacht op de examinator om te vertrekken, zit ze stijf van de zenuwen achter het stuur. Wat volgt is een hectische rit door de stad.

cdor13_06Lettres de Femmes (Women’s Letters)

Geregisseerd door Augusto Zanovello en geproduceerd door de Franse studio’s La Ménagerie, Pictor Media en Xbo Films. De korte film won in juni de Publieksprijs voor Beste Korte Film op het filmfestival in Annecy.

De stop-motionfilm speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog en laat zien hoe verpleger Simon de gekwetste soldaten aan het front op bijzondere wijze geneest met de liefdesbrieven van vrouwen. Hun woorden hebben de magische kracht om de papieren mannen te genezen.

Lees ook:La Bûche de Noël wint in Toulouse
Lees ook:Cartoon d’Or voor Head over Heels
Lees ook:Korte animatiefilm: A Mouse’s Tale
Lees ook:Cartoon d’Or-nominaties bekend
Lees ook:Animatieblog bezoekt Cartoon Forum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.