Zwoegen op 30 miljoen stofjes

The Lady and The Tramp Ik heb het in deze blog zo veel over nieuwe films, dat ik haast zou vergeten te vertellen dat er soms ook keihard wordt gewerkt aan oude films. Zo hebben technici van Disney de laatste jaren zitten zwoegen op een digitale opknapbeurt van de 50 jaar oude film Lady and the Tramp.

De techneuten werkten zich door 339.552 originele filmframes heen, waar ze in totaal 30 miljoen stukjes stof en ander vuil digitaal van verwijderden. Je moet er maar zin in hebben. Daarnaast is er een stuk beeld ‘herwonnen’.

Soundtrack-problemen
Lady and The Tramp
werd in 1955 als een van de eerste films uitgebracht met een magnetische soundtrack. Helaas was het voor veel bioscoopeigenaren destijds te prijzig om over te schakelen op een nieuw audio-systeem, dus werd later alsnog een optisch geluidsspoor toegevoegd aan de film. Dat ging ten koste van een strook beeld aan de zijkant. Doodzonde, want de film was ook de eerste animatiefilm die werd uitgebracht in het brede CinemaScope-formaat. Daar ging dus een deel van verloren. Dat stuk is nu weer terug in de film, dankzij de bewerking van de originele filmbeelden. Ach, de meeste kijkers zullen niet wakker liggen van dat strookje, maar ‘t is toch weer leuk om te weten waar mensen bij Disney zich zoal mee bezig houden…

Special edition
Lady and The Tramp
(in Nederland Lady en de Vagebond getiteld) wordt morgen opnieuw uitgebracht op dvd. Als ‘special edition’, bestaande uit twee discs, met naast de opgeknapte film ook een hele zwik extra’s.

Lees ook:Lady and the Tramp op Blu-ray in 2012
Lees ook:Begin het nieuwe jaar met een kus
Lees ook:Bekijk kortfilm The Lady and the Reaper online
Lees ook:Verkleedpartijtje
Lees ook:Eerste details Pixars kortfilmcompilatie

Eén reactie op “Zwoegen op 30 miljoen stofjes

  1. Petra

    Geweldige film. Zo lief! Jammer dat er zo weinig producten van deze film te vinden zijn om een kinderkamer mee in te richten.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.