How to Train Your Dragon: Verassende Verrassing

Lees de recensie van How to Train Your Dragon

Het was dat het op uitnodiging van een bekende was. In elk ander geval had ik afgelopen middag How to Train Your Dragon niet gekeken. Gelukkig had toeval een ander idee, en ervoer ik zo een zeldzaam moment waarin je alles fout hebt en er heel erg blij om bent. Een uitleg, bij wijze van recensie, volgt in dit bericht.

DreamWorks AnimationSinds in 1998 Pixars A Bug’s Life en DreamWorksAntz min of meer tegelijkertijd uitkwamen, heb ik een vage antipathie tegen DreamWorks gekoesterd. Het moge duidelijk zijn dat er totaal geen goede reden voor was, gezien juweeltjes als Shrek en Madagascar ook van hun stal kwamen. Niettemin merk ik dat ik nog altijd dat ik een zacht en ziltig ‘Pixar-lite’-smaakje in de mond krijg bij elke film die ze aankondigen (behalve Shrek). Zo ook bij How to Train Your Dragon.

Zoals ik al eerder zei, er is weinig zo fijn als iets compleet fout hebben. Al bij de eerste minuut schaamde ik me voor mijn vooroordelen. Daarna niet meer, daarvoor eiste de film te veel van mijn aandacht op. Ik zal proberen een korte samenvatting van mijn indrukken te geven, zonder al te veel te verklappen. Ik wil je geen reden geven om deze film niet te kijken.

Het verhaal en de plot van de film lijken op papier weinig bijzonders, en bijna formulaïsch. De hoofdpersoon, een klein scharminkel genaamd Hiccup, is de zoon van Stoick the Vast, leider van het Vikingdorp Berk dat sinds Vikingheugenis last heeft van plunderende draken. Hiccup is geen gespierde krijger zoals zijn vader of de meesten van het dorp, en hoe erg hij ook probeert er bij te horen, lukt het hem maar niet om één van hen te zijn. En uiteraard is er ook een meisje waar hij verliefd op is, maar zij is niet verliefd op hem (al moet ik zeggen dat dit cliché wat giftiger wordt uitgevoerd dan in de meeste films en derhalve een stuk leuker is). De zaak wordt nog gecompliceerder als hij er in slaagt om een mythische draak neer te schieten, maar het niet over zijn hart kan verkrijgen om hem te doden. Langzaam bouwen de twee een voorzichtige vriendschap op die tot allerlei leuke en minder leuke dingen leiden, bla bla. Dit had de samenvatting van een hoop films kunnen zijn.

How to Train Your Dragon geeft de indruk dat dit soort verhaal in deze film wordt uitgevonden. Het voelt kersvers en nieuw, en weet soms daadwerkelijk te verrassen. Daar komt nog bij dat deze animatiefilm een aantal wendingen en nuances toevoegt die je niet meteen van de moderne animatiefilm zou verwachten. Het zijn kleine details, maar het is genoeg om je met een korte ruk te laten realiseren dat deze film niet bang is om onbekende paden te betreden. Verder is de film daadwerkelijk grappig. Shrek-grappig, maar naar mijn idee met net wat meer subtiliteiten. Filmgangers, let op als Stoick zijn zoon een nieuwe helm geeft. Het is iets schuiner dan ik van DreamWorks verwacht had.

Afbeelding uit How to Train Your DragonDe animatie en de beelden zelf zijn geweldig, zo goed als we van DreamWorks mogen verwachten en iets beter. De menselijke figuren zijn duidelijk vanuit de Shrek-stal ontwikkeld, maar zijn veel sterker gestileerd. Op een compleet aparte planeet zijn de groteske ontwerpen voor de enorm gevarieerde draken die in de film aan bod komen. Blijkbaar was niets de ontwerpers van deze film te dol, en resulterend is een fantastisch schouwspel aan groteske, hilarische monsters die niet makkelijk met iets te vergelijken zijn. De superbe animatie maakt ze als klap op de vuurpijl ook nog eens verrassend geloofwaardig.

Het camerawerk is ontzettend dynamisch en spannend, vooral tijdens de vliegscenes. En tot slot moet ik nog een punt maken over het gebruik van stereoscopie in deze film. Ik heb deze film in IMAX 3D gezien, en ik durf als 3D-scepticus te zeggen dat deze film als één van de besten gebruik maakt van de technologie. Het is nooit opzichtig of storend en voegt op subtiele wijze diepte toe, en verrijkt de hele ervaring van de film. Applaus.

Schotse accenten in How to Train Your DragonIk heb moeite met het bedenken van minpunten. Wellicht is dit omdat het nog maar kort geleden is dat ik de film heb gezien, maar toch. Een heel minuscuul punt waar ik me aan stoorde was het feit dat alle Vikingen met een metersdik Schots accent spraken, maar Hiccup en de andere kinderen magisch van een zwaar Amerikaans accent voorzien waren. Natuurlijk is dit bedoeld om beter bij het Amerikaanse publiek te scoren, maar je vraagt je af waarom het nodig is. Er waren momenten dat de twee accenten zo zwaar contrasteerden dat het leek alsof je twee dubs door elkaar aan het bekijken was. Ik moet er echter bij zeggen dat dit alleen stoort als je er op gaat letten, en lang niet erg genoeg is om echt als een minpunt te gelden.

How to Train Your Dragon was voor mij een tik op vingers, en daar ben ik erg dankbaar voor. Wat mij betreft is dit één van de beste films die Dreamworks Animation tot nu toe heeft uitgebracht. Met zowel prachtige beelden en animatie als een een intelligent en inventief script maakt het productiebedrijf zich voor het eerst los van de middelmatige films die het tot nu toe heeft geproduceerd en komt gevaarlijk in de buurt van de recente Pixar-films, iets wat maar weinig films kunnen zeggen. Ik hoop dat ze zo doorgaan. Ik wil vooral de cynici en de zeurkousen aansporen om deze film te gaan bekijken. Als ik ervoor overstag ga, is er een kans dat jullie dat ook doen. Ik herhaal: fout zitten kan erg fijn zijn.

Lees ook:‘Verrassing’: How To Train Your Dragon krijgt vervolg
Lees ook:Exclusieve teaserposter How to Train Your Dragon
Lees ook:Nieuwe clip en afbeeldingen uit How to Train Your Dragon
Lees ook:Teaser posters How to train your Dragon & Monsters vs. Aliens
Lees ook:How to Train Your Dragon vliegt naar tv

11 reacties op “How to Train Your Dragon: Verassende Verrassing

  1. joost

    ‘maakt het productiebedrijf zich voor het eerst los van de middelmatige films die het tot nu toe heeft geproduceerd’– ik zou Kung Fu Panda niet vergeten…..

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ernst-Jan

      Ik was zelf niet erg kapot van Kung Fu Panda.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Jeroen

        Nee, vond hem zelf ook niet zo speciaal.
        Maar ik denk dat het vooral een grote stap in de goede richting was voor Dreamworks. Leg die film naast Shrek 3 bijvoorbeeld en het was een wereld van verschil.

          /   Beantwoorden  / 
    2. peter

      kung fu panda was geweldig benieuwt hoe het vervolgt van kungu fu panda zal zijn

        /   Beantwoorden  / 
  2. Ramon

    Leuke recensie, hij maakt me in ieder geval nog meer nieuwsgierig!

    Kung Fu Panda vond ik zelf overigens ook verrassend sterk.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Rex

    Ik ben t helemaal met je eens. Ik was precies hetzelfde, heel sceptisch over deze film (nog steeds ben ik niet weg van de characterdesigns trouwens hoor, behalve Toothless) maar als animatieliefhebber ben ik natuurlij kwel gaan kijken en is ook zeker het tegendeel bewezen. Wat een gave film.

    Ik ben doorgaans geen Dreamworks-fan. Kung fu Panda vond ik geweldig en Shrek 1 was toen erg leuk maar inmiddels ben ik daar zo klaar mee, al die karakters en sprookjesfiguren die er zo simpel uitzien en domme flauwe grappen maken…

    Na Bee Movie, Monsters vs Aliens en Shrek 3 had ik t echt helemaal gehad met Dreamworks maar hiermee hebben ze me weer terug.
    Als ze doorgaan met zulke films maken vind ik t best.

    Minpunten van deze film… wat je zie over het ierse en amerikaanse accent viel mij ook al op..beetje vreemd… en sowieso vond ik de stem van de hoofdrolspeler een beetje irrittant maar dat neemt niet weg dat ik onwijs heb genoten van deze film.

    Zeker een aanrader.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Seppe

    Je slaat de spijker op de kop met je recensie, Ernst-Jan. Met het verhaal en de uitvoering zet DreamWorks met How to Train Your Dragon een flinke stap in de goede richting en de acrobatische luchtscènes van de vliegende draken waren erg knap uitgevoerd in 3D, iets wat zeker een meerwaarde bood aan de film. De grap met de helm is wat mij betreft een van de beste uit alle films van de animatiestudio. Onverwacht, subtiel en helemaal niet kinderachtig zoals dat helaas vaak wel zo is in de andere animatiefilms. Sommige menselijke personages lijken zo uit een oude Shrek-film te komen en konden wat mooier uitgewerkt worden, maar (het design van) Toothless maakt gelukkig veel goed.
    Dit is -als ik me niet vergis- de allereerste keer dat DreamWorks een dierlijk personage maakt dat niet (met woorden) spreekt en tóch weet te boeien.
    Kort gezegd, ik heb van de film genoten. Een aanrader! :)

      /   Beantwoorden  / 
  5. Vianerd

    Dude, je hebt gelijk. Als een fervent Pixar-fangirl en niet de grootste voorstander van Dreamworks, had ik niet veel verwacht – fout dus. Ik vond de film zowaar mooier dan Up (waar ik zo’n half jaar fangirlachtig over deed) en HTTYD heeft voor mij vastgesteld dat ‘don’t judge a book by its cover’ of in dit geval, een animatiefilm bij z’n maker.
    De animatie (en muziek) bij het fragment ‘Test Drive’ was zo adembenemend mooi – ik durf ‘t zelfs één van de mooiste CGI-momenten in de geschiedenis te noemen.

    Als Dreamworks het voortaan altijd zo blijft doen, zal ik ze vanzelfsprekend meer gaan respecteren. Helaas komt er ook nog Shrek 4 uit dit jaar, maar ik zou maar m’n gezeur tot mezelf houden over die film…

    En Toothless is gewoon schattig.

      /   Beantwoorden  / 
  6. shawty

    ik heb me ook diep geschaamd voor mijn vooroordelen. toen ik de trailer voor het eerst zag dacht ik dat dreamworks weer makkelijk wou doen en hun eerste (en zeker niet de laatste) film van dit jaar weer de zalen in wou smijten en de kassa’s wou laten rinkelen. maar na het bekijken vond ik de film schitterend en geen geldaftroggelarij.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Seppe

      Beste shawty / niemand / naam verplicht / sjarelke / kestieuw / sjon / iemanddieopdezewebsitekomt / shrekkweetniewadde / whatever: Je mag reageren op onze berichten, maar belachelijk veel reacties onder een verschillende naam achterlaten wordt niet gewaardeerd. We houden het hier graag zinnig. Geef jij dat ook even door aan je alter ego’s? Alvast bedankt!

        /   Beantwoorden  / 
  7. SISO

    Zie je nou wel! Jullie allemaal boos op mij(nou ja logisch ook) maar ondertusen is t gewoon een goeie film. Misschien moeten we eerst maar wachten met beoordelen als de film uit is mensen… sheesh.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.