Dreamworks Animation in zee met Fox

De studio breekt met Paramount en kiest voor de Ice Age-maker.

Het contract dat DreamWorks Animation heeft met distributeur Paramount loopt eind 2012 af. De animatiestudio ging daarom op zoek naar een nieuwe (en minder hebberige) partner die de volgende computerprenten naar de bioscoop wil brengen.

Deze week raakte bekend dat DreamWorks een deal heeft gemaakt met 20th Century Fox voor vijf jaar. Van 2013 tot en met 2017 zullen alle nieuwe animatiefilms die de studio maakt door Fox worden verdeeld. Ook de marketing van die films komt in de handen van de nieuwe partner.

De optie om films zelf te verdelen vond DreamWorks te duur en onderhandelingen met Sony liepen spaak. Fox krijgt nu 8% op de films die het wereldwijd op het witte doek projecteert en de koopversie die in de winkelschappen verschijnt, terwijl DreamWorks maar 6% hoeft af te staan aan Fox wanneer het films aan televisiezenders en online media verkoopt.

De keuze voor Fox is opmerkelijk, want die heeft al een dochterstudio die animatiefilms maakt: Blue Sky Studios zorgde de voorbije jaren voor aardig wat dollars in de kassa van Fox met onder andere de Ice Age-films. Het animatiehuis hoopt die traditie de komende jaren voort te zetten met Rio 2 en Epic.

Dat Fox nu ook de films gaat verdelen van concurrent DreamWorks heeft zo zijn voordelen. De releasedata zullen ongetwijfeld op elkaar worden afgestemd zodat films als Madagascar 3 en Ice Age 4 niet op hetzelfde moment in de bioscoop draaien en elkaars publiek afsnoepen. Anderzijds rijst wel de vraag welke films de beste plaats krijgen op de agenda (vakantieperiodes etc): die van Blue Sky of die van DreamWorks?

DreamWorks’ ex Paramount blijft ondertussen niet bij de pakken zitten, want recent werd er een animatiestudio opgericht. Een heleboel nieuwe animatiefilms zitten al in de pijplijn van Paramount Animation (zie vorig bericht).

(Via Variety – Afbeeldingen uit Kung Fu Panda en Rio)

Lees ook:Paramount richt eigen animatiestudio op
Lees ook:DreamWorks Animation stelt twee films uit
Lees ook:Staat DreamWorks Animation te koop?
Lees ook:Werken in een Droom (DreamWorks dus)
Lees ook:Nieuwe strategie voor DreamWorks Animation

2 reacties op “Dreamworks Animation in zee met Fox

  1. TAZ

    waarschijnlijk heeft dreamworks best wel een goede keuze gemaakt door met 20th century fox verder te gaan.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roel

    Zit wel snor, zeg ik dan maar

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.