Les avontures d’Annecy: Not the End of the World

Not the End of the WorldHoera, een film van eigen bodem! Ongeveer dan, want Not the End of the World is een samenwerking tussen de Nederlander Piet Kroon (zowel storyboarder als animator) en Iain Harvey van Illuminated Studios (die o.a. de tekenfilm Christmas Carol uit 2001 produceerde).

Not the End of the WorldProducent Iain Harvey liep vier jaar geleden op een boekenmarkt en vond een speciaal, beetje donker kinderboek genaamd Not the End of the World. Het vertelt het oeroude verhaal van De Ark van Noah, maar dan anders. Je beleeft het historische avontuur vanuit het oogpunt van Noah’s dochter, wat nieuwe inzichten en mogelijkheden opwerpt. Het avontuur van het 12-jarige meisje lijkt dan ook eigenlijk totaal niet op de Bijbelse versie. Dit is namelijk geen sprookje waarin dieren twee aan twee keurig de ark oplopen… Het gaat over een kudde dieren op een relatief klein bootje en een man die ervan overtuigd is dat hij uitverkoren is door God en dat alleen hij en zijn gezin in leven mogen blijven. Dan kun je je voorstellen dat het problemen oplevert wanneer zijn dochter Timna een drenkeling met zijn kleine zusje redt en verstopt bij de dieren op de boot…

Ark of NoahVele vraagstukken worden aangekaart in deze feature van 85 minuten. Hoe ga je er als mens mee om dat je totaal geen weet hebt, totaal geen kijk hebt op een situatie en alleen maar kan afwachten? Hoe ga je om met de chaos die zoveel soorten dieren (zowel prooien als jagers) met zich meebrengt? Ontneem je een mensenleven omdat God het je beveelt? Wanneer moet je Gods plan, of je ouders’ mening naast je neerleggen en het heft in eigen hand nemen? De makers schromen niet vragen te stellen bij het geloof (overigens zonder direct te oordelen), donkere momenten in de film te laten zien en zelfs niet seksuele referenties te maken, ook al moet de film ook voor kinderen van 8 te zien zijn. Juist zelfs! Kinderen worden door de producent niet dom geacht, zij weten heus wel van de geluiden die ze ‘s nachts uit de slaapkamer van hun ouders horen komen.

BeestenbootDramatisch is het verhaal, maar wel verpakt in humor. Harvey wist meteen wie hij als regisseur wilde hebben. Piet Kroon en hij zijn al lange tijd vrienden en de producent weet wat de Nederlander in huis heeft. Niet alleen kan hij storyboarden (op zijn portfolio prijken o.a. storyboards voor Shrek 2 en The Iron Giant), schrijven en karakters ontwerpen kan hij ook. Hij weet hoe je sombere momenten moet vertellen. De karakters zijn vrijwel rechtstreeks uit Kroons eerste storyboards overgenomen. Veel landschappen zijn er niet, meestal is er alleen water om de ark heen. De film kan dan ook low-budget gehouden worden, want “we willen er toch een béétje geld uithalen”, aldus de producent. Toch hebben ze redelijk grote namen weten strikken voor hun film, zoals Terry Jones (Monhy Python) voor het script en Danny Hambrook (Wallace & Gromit, Planet 51) voor de sound design.

Not the End of the World komt, ironisch genoeg, uit in 2012.

* Alleen de afbeelding bovenaan komt uit de film en is bezit van Illuminated Studios en Annecy Festival. De laatste afbeelding komt uit de film Beestenboot.

Lees ook:Speelse trailer voor My Little World
Lees ook:Wallace en Gromit in Harvey Nichols reclamecampagne
Lees ook:My Little World: Frame per frame
Lees ook:Opnames Ice Age 3 begonnen
Lees ook:Choquerende trailer voor The External World

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.