Nieuwe regisseur voor Pixars animatiefilm Brave [update]

Pixars animatiefilm Brave moet het zonder Brenda Chapman doen

Pixars regisseursclubje blijft uit een mannelijk gezelschap bestaan. Naar verluidt werd Brenda Chapman, de regisseuse van Brave, vervangen door een nieuwe, mannelijke regisseur. Willens nillens wordt Brave nu de “Battle of the Sexes” van de animatiestudio.

[update 21 oktober 2010]

Maanden geleden werd Brenda Chapman met veel media-aandacht voorgesteld als de eerste vrouwelijke regisseur bij Pixar. De vrouw die meeschreef aan Beauty and the Beast, The Lion King, The Hunchback of the Notre Dame en Cars, zou bij de animatiestudio voor een nieuwe mijlpaal zorgen. Als eerste vrouwelijke regisseur zou ze bovendien ook de eerste animatiefilm regisseren die een vrouwelijke hoofdrolspeelster had. Brave wordt namelijk een modern sprookje over Merida, de dochter van een Schotse koning die ervoor kiest om boogschutter te worden en daarmee het hele koninkrijk in gevaar brengt.

Aan dat sprookje is nu voor Brenda Chapman een voortijdig einde gekomen. Cartoon Brew meldt dat Chapman niet alleen regisseur af is, maar dat ze ook de studio heeft verlaten. Ze wordt vervangen door Mark Andrews, een van de twee regisseurs van de korte animatiefilm One Man Band (2005). Een late wissel halfweg in de productie van de film is zeldzaam, maar niet nieuw. Zo werd Jan Pinkava bij Ratatouille vervangen door Brad Bird. Er is nog wat tijd om aan de film te sleutelen, want Brave wordt ‘pas’ verwacht in juni 2012.

Omdat er geen duidelijke reden bekend is en een officiële verklaring uitblijft, gonst het natuurlijk van de geruchten. Discussies over de mannelijke heerschappij bij Pixar (dat een “clubje van en voor testosteron” zou zijn) zijn onvermijdelijk. De vraag is dan vooral of het een noodzaak is om een vrouw op het regisseursstoeltje te plaatsen wanneer de studio kaskraker na kaskraker uitbrengt.

Missen jullie een vrouwelijke input bij Pixar of maakt het niet uit wie een film regisseert?

[Update 21 oktober 2010]

De New York Times bevestigt dat Brenda Chapman inderdaad plaats moest wijken vanwege “creatieve redenen”, maar dat ze volgens een woordvoerder van Walt Disney wel nog steeds bij de animatiestudio werkt.

Lees ook:Marti Noxon werkt aan Pixarfilm
Lees ook:Concept art voor Pixars nieuwste film Brave
Lees ook:Brenda Chapman verlaat Pixar
Lees ook:Verborgen vrouwen in Pixars logo voor Brave
Lees ook:Rood haar is troef bij Pixar

4 reacties op “Nieuwe regisseur voor Pixars animatiefilm Brave [update]

  1. Jeroen

    Ochja, deze dingen gebeuren nu eenmaal. Als er één ding is waar we zeker van kunnen zijn is dat Pixar deze acties onderneemt ten gunste van de film.
    .
    Net zoals Ratatouille zal de film er enkel op verbeteren, de releasedatum staat vast en er is nu eenmaal geen tijd voor dit soort problemen.
    .
    Brenda Chapman heeft immens veel talent maar misschien was ze niet snel genoeg om belangrijke verhaalsbeslissingen te nemen of was ze gewoonweg niet akkoord toen Lasseter & Co na een storyboard test-screening enkele belangrijke elementen wouden veranderen…het zou niet de eerste keer zijn dat iemand een studio verliet voor diezelfde reden (Chris Sanders & Bolt)..wie weet?
    .
    Ik ga er niet van wakker liggen, ik hoop enkel dat er deze keer tenminste een paar concepten & beelden uit haar versie in het The ‘Art of Brave-boek’ zullen te zien zijn.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Hans W.

      Dat bij “Ratatouille” de kwaliteit verbeterde bij de regie-wissel is volgens mij echt wel een uitzondering, en heeft alles te maken met het genie Brad Bird. Er bestaan meerdere voorbeelden van regie-wissels met desastreuze gevolgen… Meestal zit een film al zover in het slop, dat er geen redden meer aan is. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze bij Pixar niet goed over de dingen zouden nadenken.

        /   Beantwoorden  / 
  2. peter

    Brenda Chapman lijk veel op Merida, als je de fotos ziet :P
    in brenda capman hat ik echt veel vertrouwen in naa haar geweldige animatie films.
    pixar zal snel aan de slag moeten als ze het af wille maaken

      /   Beantwoorden  / 
  3. Frits

    Klinkt een beetje als wat er gebeurde met Chris Sanders. Misschien kreeg ook zij niet de gevraagde vrijheid in de productie. Ik hoop in ieder geval niet dat het om persoonlijke redenen ging. Al hoewel bijden gevallen even vervelend kunnen zijn.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.