Bambi is Amerika’s nationale schat

Walt Disneys tekenfilmklassieker Bambi duikt het Amerikaanse archief in, samen met een experimentele animatie van een van de oprichters van Pixar.

Geanimeerde aanwinsten voor het National Film Registry of the Library of Congress. Dat is het staatsarchief van de Verenigde Staten, waaraan elk jaar ‘nieuwe’ films worden toegevoegd. Het gaat om films die een belangrijke rol speelden én spelen vanwege hun culturele, artistieke of historische bijdrage. Het nationale archief moet een goed beeld geven van de enorme diversiteit van de Amerikaanse filmwereld.

Uit de lijst van 25 titels springen twee animatiefilms. De eerste is Bambi, een bekende tekenfilm van Walt Disney uit 1942. De tijdloze klassieker werd geselecteerd omdat hij al meer dan zeventig jaar generaties betovert. Realistische karakters die zowel menselijke als dierlijke eigenschappen vertonen zorgen ervoor dat Bambi een grote emotionele impact heeft.

De tweede animatie is geen avondvullende film, maar veeleer een demo. A Computer Animated Hand werd gemaakt door Ed Catmull en klasgenoot Fred Parke in 1972. Dat is zeven jaar voor die eerste Pixar zou oprichten. Het erg vooruitstrevende filmpje – niet veel meer dan een hand die een vuist maakt – lag aan de basis van moderne 3D-computeranimaties.

Andere speelfilms die aan het archief worden toegevoegd zijn Forrest Gump (1994), The Kid (1921), El Mariachi (1992) en The Silence of the Lambs (1991).

De volledige lijst vind je hier.

A Computer Animated Hand (1972)

Lees ook:Andreas Deja tekent Bambi in zeven stappen
Lees ook:Disney lacht het laatst
Lees ook:Bambi heeft iets nieuws: de midquel
Lees ook:Ratatouille overstelpt met Annies
Lees ook:Nominaties voor de Annie Awards 2007 bekend

4 reacties op “Bambi is Amerika’s nationale schat

  1. Pieter

    Vreemd dat die er nu pas inkomt. Je zou toch haast verwachten dat zowat alles uit Disney’s 37-42 periode, toch al in die lijst meteen hoort te staan.

      /   Beantwoorden  / 
    1. DragonMaster

      Vast weinig fans van animatie in het congress. :)

        /   Beantwoorden  / 
    2. Hans W.

      Helemaal mee eens! Die eerste 5 Disney-klassiekers blijven ongeëvenaard. Ik had ze eerst op video, toen laserdisc, toen DVD, en nu op BluRay. Tijdloos!!

        /   Beantwoorden  / 
  2. TAZ

    bambi is inderdaad ook een hele mooie animatiefilm uit 1942.
    daar mag disney best trots op zijn vindt ik.
    deel 2 was minder mooi maar dat zien we bij veel vervolgfilms van disney.
    alleen jammer dat ie nog niet op disney channel is geweest.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.