De Tumblies: “Een rebels antwoord op Nijntje”

Bekijk de teaser en ontdek meer over De Tumblies, een animatieserie van Nederlandse bodem die vanaf maandag elke dag te zien is op de televisie.

Maandag wordt tijdens KRO Kindertijd de eerste aflevering uitgezonden van een nieuwe animatieserie die in Nederland gemaakt is. De Tumblies mikt op een jonge doelgroep (van drie tot vijf jaar) en volgt drie vrolijke figuren en hun hondje. Allemaal zijn ze opgebouwd uit losse stukjes.

De schattige blokkenwezentjes werden bedacht en ontworpen door Job, Joris & Marieke en Ramon Verberne, die De Tumblies vanwege de veel dynamischere uitstraling omschreef als “een rebels antwoord op Nijntje”. Hij schreef ook het script, samen met Arnoud Rijken en Michiel Snijders. De regie was in handen van Patrick Raats. Happy Camper musiceerde de deuntjes en het geluid werd verzorgd door Bob Kommer Studios. De serie is een productie van il Luster en kwam tot stand met de steun van het Mediafonds en coproducent KRO (de Nederlandse omroep die zich, onder leiding van Jan-Willem Bult, extra hard inzette voor producties van eigen bodem).

De verhalen draaien steeds om alledaagse gebeurtenissen en herkenbare situaties. De karakters spelen met blokken, stelen elkaar lichaamsdelen, of ontdekken met een druk op een magische knop allerlei voorwerpen (een muziekdoosje, wc-rolletje, afstandsbediening, verfborstel…). Net zoals de jonge kijkers zelf hebben de hoofdpersonages ook wel eens ruzie en zijn ze onhandig of jaloers. Het “rebelse” karakter van De Tumblies betekent vooral dat de avonturen meer pit bevatten dan typische, brave, suikerzoete kinderseries waarin nooit wat fout gaat. Uiteraard blijft alles binnen de grenzen van de doelgroep en eindigen de afleveringen met een positieve noot.

Oorspronkelijk zou De Tumblies een stop-motionserie worden (met echte poppetjes), maar de crisis zorgde ervoor dat de financiering van een Portugese partner wegviel. Uiteindelijk werd beslist om de avonturen met computeranimatie te maken, wat enkele voordelen met zich meebracht. Zo zijn de digitale modellen herbruikbaar en werden stukjes vermeden die erg moeilijk te maken zijn met stop motion (producent Snijders noemde het een “rigging nightmare”).

Bij de Nederlandse studio NMTrix spanden de animators zich in om de look-and-feel van stop motion na te bootsen. Het doel was dat het grote publiek niet zou mogen zien dat de serie met de computer werd gemaakt. Een voorsmaakje van het geslaagde resultaat vind je in de onderstaande video, die meteen ook de ingezongen intro van de reeks bevat.

Er werden 78 afleveringen van 90 seconden gemaakt, die voor de internationale markt ook verpakt werden als 26 afleveringen van 5 minuten (met korte intermezzo’s tussen de episodes). In De Tumblies wordt niet gesproken, zodat de speelse afleveringen voor alle kinderen toegankelijk zijn. Een bewuste keuze, waardoor de serie ook eenvoudiger aan andere landen kan worden verkocht. Die ambitie leeft ook bij de makers. Zo lokte De Tumblies internationale belangstelling op Cinekid en verschijnen er binnenkort korte games voor tablets en de KRO-website. Daarnaast wordt er ook nagedacht over speelgoed en blokken, iets waar de karakters zich door hun vorm erg goed tot lenen.

Hoewel ik (op papier) niet tot de doelgroep van De Tumblies behoor, vind ik wel dat de karakters een leuke uitstraling hebben. Ik kreeg al enkele stukjes uit de nieuwe animatieserie te zien en was erg gecharmeerd van het resultaat.

De Tumblies is dagelijks op Nederland 3 te zien vanaf maandag 29 oktober om 07.21u. Behoorlijk vroeg voor wie geen kids heeft, maar gelukkig leven we in een tijdperk vol digitale recorders.

Teaser voor De Tumblies

Lees ook:Black Dynamite-serie officieel aangekondigd
Lees ook:Tom & Jerry-serie aangekondigd
Lees ook:Calimero keert terug in 2013
Lees ook:Nieuwe blik op tv-serie Tron: Uprising
Lees ook:George and Paul

8 reacties op “De Tumblies: “Een rebels antwoord op Nijntje”

  1. Thalys

    Prachtig om te zien dat animatie video’s steeds meer de tekenprogramma’s gaan overnemen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. DragonMaster

    Het ziet er leuk uit. Het lijkt inderdaad minder ouderwets dan Nijntje, hahaha. Tof dat de KRO meewerkt aan televisie series die in Nederland worden gemaakt!

      /   Beantwoorden  / 
  3. TAZ

    leuke tekenfilmserie voor de kleintjes.
    ze komen alleen wel een beetje laat met dit nieuws.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Seppe

      Heb je het bericht gelezen? Het is geen tekenfilmserie, maar een serie die met computeranimatie werd gemaakt. En hoezo laat?

        /   Beantwoorden  / 
  4. Lienne

    Wat leuk, ook leuk concept. Ik denk dat ik stiekem ga kijken haha.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Roel

    haha, leuk dat ze uit elkaar kunnen vallen. En ik maar denken dat films waar mensen bloeden en kapot gaan voor 12 of 16 jaar en ouder was

      /   Beantwoorden  / 
  6. Ramon

    Drie keer per dag maar liefst! 7.21, 13.45 en 17.01

      /   Beantwoorden  / 
  7. Gijs

    Hulde aan de animatoren die zie goed een stop motion feel hebben weten te reproduceren met digitale middelen. The Tumblies zijn waardige opvolgers van The Red and the Blue (magistrale kleianimatie uit Italië, die zich in een zelfde lege, witte achtergrond afspelen) en verdienen het om de wereld te veroveren!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.