Losing Nemo

Fraaie animatie van Nederlandse bodem stelt overbevissing aan de kaak.

Laten we eerlijk zijn: de meeste filmpjes die voor een goed doel gemaakt worden, bevatten alleen maar saaie grafiekjes en klik je binnen de vijf seconden weer weg. Dat is niet zo bij Losing Nemo, een creatie van Nederlandse bodem. De titel, een knipoog naar de kaskraker van Pixar, verwijst naar de vispopulatie die zienderogen achteruitgaat.

De korte film werd gemaakt voor The Black Fish. Deze organisatie zet zich in voor het leven in zee en voert actie tegen illegale visserij, onder meer in de Middellandse Zee. Losing Nemo wordt gebruikt voor een Europese campagne die op het gevaar van overbevissing wijst, maar vindt in de hele wereld gehoor dankzij het internet. Op een paar dagen tijd werd de korte film al meer dan 30.000 keer bekeken.

Losing Nemo is een internationale samenwerking van meer dan dertig mensen uit alle hoeken van de wereld (van Canada tot Nieuw-Zeeland). De meeste werkten van thuis uit en alles werd in Nederland in goede banen geleid bij Mister Lee, een animatiestudio uit Amsterdam Oost. De enige uitzondering is het muzikale aspect van de film dat deels in Venezuela en deels in Londen werd verzorgd.

Opvallend is dat alle professionals (animators, ontwerpers, muzikanten…) zich vrijwillig inzetten om de korte film te maken. Ongeveer vijf maanden lang werkten ze aan Losing Nemo, terwijl ze dat combineerden met andere, betalende projecten.

Regisseur, schrijver en producent Douwe van der Werf licht toe waarom ze gratis werk leverden: “We hebben dat niet zomaar gedaan. We willen toewerken naar steeds langere en betere films. Deze film was voor ons een investering om aan de wereld te laten zien dat we het serieus nemen om films te maken die bewustzijn genereren over de belangrijke, vaak urgente verhalen van de tijd waarin we leven.”

Het verhaal kwam tot stand door groepsessies samen met mensen van The Black Fish. Er werd uitgezocht welke communicatiedoelstellingen belangrijk waren en op basis daarvan werd een script opgesteld. In de storyboardfase is – met de inbreng van het team – nog veel aangepast, maar de kern bleef bewaard. Het mooie eindresultaat is onderaan te bekijken.

Een volledig overzicht van alle mensen die aan de korte film hebben meegewerkt vind je hier. Een kort interview met de regisseur, die in 2007 afstudeerde aan de HKU, is te lezen op deze pagina. Artwork en een blik achter de schermen ontdek je via deze link.

Losing Nemo

Lees ook:Stanton maakt tweede Finding Nemo
Lees ook:Leuke teaser voor Finding Nemo Blu-ray
Lees ook:Frankenweenie en Nemo’s bioscoopetiquette
Lees ook:Eerste trailer voor Black Sunrise
Lees ook:Two-faced Nemo op het ijs

4 reacties op “Losing Nemo

 1. Melvin

  Ben erg benieuwd naar deze docu, snel kijken dus.

    /   Beantwoorden  / 
 2. DragonMaster

  Mooi gemaakt en een nobel doel. Een terechte viral.

    /   Beantwoorden  / 
 3. TAZ

  Mooi gemaakt.
  het filmpje wil eigenlijk gewoon de boodschap meegeven dat we de zee niet moeten leegvissen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Locall

  mooi gemaakt, ben blij dat er genoeg mensen zijn die om de planeet geven, ik ben vegetariër (ook geen vis), dus ik doe gelukkig niet mee aan deze ellende.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.