Experimentele animatie in EYE

Morgen heeft EYE een tweetal bijzondere filmvoorstellingen met abstracte animatiefilms op het programma staan.

Oskar Fischinger, filmpionier en schilder, is tot op heden één van de bekendste makers van abstracte animatie op muziek. In zijn retrospectief morgenavond worden zo’n twintig titels (bijna de helft van zijn oeuvre) vertoond op 35mm en begeleid door Cindy Keefer, directeur van het Center for Visual Music in Los Angeles. Zij plaatst Fischingers werk in context en vertoont daarbij ook films die een aanvulling vormen op het werk van Fischinger, zoals een home-video gemaakt door hemzelf en een oude reclamefilm die hem inspireerde.

Daarnaast zal Keefer ook de voorstelling van Jordan Belson toelichten. Zijn films nemen de kijker mee op een bewustzijnsverruimende ontdekkingsreis waarin de transcendente staat der dingen en het wezen van licht worden verkend. Als schilder maakte hij in de late jaren 40 kennis met filmmakers als Oskar Fischinger en begon te experimenteren met traditionele animatietechnieken. Dat was het begin van een enorm lange carrière in de korte experimentele film.

De voorstelling van Belson start om 16:00, die van Fishinger om 19:15. Beide worden gedraaid in het gebouw van EYE in het Vondelpark te Amsterdam. Een kaartje kost €8,00 (of €6,70 met korting, €4,50 als je vriend bent en €5,50 voor de kinderen). Klik hier voor meer informatie over de voorstelling van Oskar Fishinger en hier voor die van Jordan Belson.

Lees ook:Korte animatiefilm: Sensology
Lees ook:SubmarineChannel
Lees ook:Live performance bij animatie vanavond
Lees ook:Vlieg de ruimte in met Countdown
Lees ook:Potlood- en pianopracht in Sometimes It’s Too Late

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.