De winnende animatiefilms van de 82e Oscars

Logorama, Up en Avatar vallen in de prijzen tijdens Oscars 2009

Up, Logorama en Avatar sprokkelen samen zes Oscars bijeen. Een overzicht van de korte en lange animatiefilms die dit jaar werden gelauwerd. [update: video]

Een felbegeerde Academy AwardZo, de jaarlijkse uitreiking Academy Awards zit er weer op en over deze 82e editie is het laatste woord nog niet geschreven. Hét internationale filmevenement van het jaar eindigde namelijk met verrassend veel Oscars voor underdog The Hurt Locker. Het oorlogsverhaal over een opruimingsdienst van explosieven was goed voor maar liefst zes gouden beeldjes.

Toch konden ook enkele animatiefilms een aantal awards in de wacht slepen in verschillende categorieën. Een kort overzicht van de animatiefilms die in de prijzen vielen (de winnaar staat vet gedrukt):

Animated Feature Film (bekijk hier de twintig oorspronkelijke kanshebbers)

Coraline van regisseur Henry Selick
Fantastic Mr. Fox van regisseur Wes Anderson
The Princess and the Frog van regisseurs John Musker en Ron Clements
The Secret of Kells van regisseur Tomm Moore
Up van regisseur Pete Docter

Animated Short Film (bekijk hier de tien oorspronkelijke kanshebbers)

French Roast van regisseur Fabrice O. Joubert
Granny O’Grimm’s Sleeping Beauty van regisseurs Nicky Phelan en Darragh O’Connell
The Lady and the Reaper (La Dama y la Muerte) van regisseur Javier Recio Gracia
Logorama van regisseur Nicolas Schmerkin
A Matter of Loaf and Death van regisseur Nick Park

Music (Original Score)

Avatar van componist James Horner
Fantastic Mr. Fox van componist Alexandre Desplat
The Hurt Locker van componisten Marco Beltrami en Buck Sanders
Sherlock Holmes van componist Hans Zimmer
Up van componist Michael Giacchino

Samenvatting

Dug, Russell, Kevin en Carl uit de animatiefilm UpUp deed wat het eerder al deed bij de Golden Globes en de Annie Awards. De animatiefilm wint de Beste Animatiefilm en animatiestudio Pixar scoort dus een hattrick met drie opeenvolgende overwinningen, na Ratatouille in 2008 en Wall-E in 2009.

De ontroerende en tweede film van Pete Docter (Monsters, Inc) kon de nominaties voor Best Picture, Original Screenplay en Sound Editing echter niet verzilveren.

Afbeelding uit LogoramaHet visueel erg creatieve Logorama wint de Oscar voor Beste Korte Animatiefilm. Ironisch detail is dat deze film mogelijk nooit op dvd verschijnt omdat het zoveel problemen heeft met de auteursrechten van de vele bedrijfslogo’s die in de kortfilm werden gebruikt. Ondanks de grappige en sussende woorden van Nicolas Schmerkin, die de bedrijven tijdens zijn toespraak verzekerde dat er geen enkel logo werd mishandeld tijdens de opnames. De kortfilm kun je hier (her)bekijken.

Sam Worthington als Jake Sully in zijn avatarvormHet sciencefictionavontuur Avatar, dat regisseur James Cameron nog steeds geen animatiefilm wil noemen, ging met ‘slechts’ drie beeldjes naar huis. Eentje voor het weinig verrassende Visual Effects en de overige twee voor Art Direction en Cinematography.

Tekenfilm The Princess and the Frog, met Almost There en Down in New Orleans nochtans twee keer genomineerd in de categorie Music (Original Song), moest het helaas afleggen tegen The Weary King uit de countryfilm Crazy Heart.

Wat vinden jullie? Terechte winnaars of had je liever een andere film zien winnen?

[update] De leuke, korte speeches die de hoofdpersonages uit de genomineerde animatiefilms gaven, staan nu ook online. Het onderstaande fragment eindigt met de emotionele toespraak van Pete Docter, die voor ‘zijn’ Up de Oscar in ontvangst nam.

Uitreiking Oscar voor Beste Animatiefilm

(Via Oscars.org, met dank aan Rex voor de tip over de clip)

Lees ook:Oscarnominaties bekend voor animatiefilms
Lees ook:Alle BAFTA-nominaties voor Beste Animatie
Lees ook:Alle Oscarnominaties voor Beste Animatie
Lees ook:Vijf animatiefilms genomineerd voor de Golden Globes
Lees ook:Alle César-nominaties voor Beste Animatie

18 reacties op “De winnende animatiefilms van de 82e Oscars

  1. Maya

    The Princess and the Frog had van mij best één beeldje mee mogen nemen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jeroen

    The Princess and the Frog was, na 2 keer bekijken in de cinema, al bij al toch wel een teleurstelling.
    Het was te “basic”, het deed niets verassend of fris en het is vooral geen film die je opnieuw en opnieuw kan bekijken spijtig genoeg. Ik vind de film goed maar het zal niet als klassieker door het leven gaan en verdiende in mijn opinie ook geen academy awards.

    Up verdiende uiteraard beste animatiefilm maar de nominatie voor beste film was iets teveel van het goede.

    Up begon fantastisch maar het moment dat ze voet zetten in Zuid Amerika ging het toch bergaf. Ze durven een stap te zetten naar iets groter met de eerste helft van UP & Wall-E maar krabbelen dan toch steeds een klein beetje terug om de massa te plezieren, vind ik toch spijtig.

    Michael Giacchino is of is toch zo goed als op weg om de John Williams van de nieuwe generatie te worden. Ik zou een oscar naar hem gooien voor elk project waar hij al aan heeft meegewerkt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rex

      Ben het niet helemaal met je eens. The Princess and the Frog had misschien iets beter qua verhaal kunnen zijn maar het was zeker wel een goede film. 2d Animatie heeft een nieuw level van uiterlijk bereikt. De gloed en schaduwen op de karakters, dee prachtige achtergronden (voornamelijk in the French quarter van New Orleans)..erg mooi.
      De film zit vol leuke personages waarvan zelfs de secondary characters (als Charlotte) memorabel zijn.

      Ik vond het een erg leuke draai op het bekende verhaal maar het had van mij wat minder lang in het moeras af mogen spelen.

      Up heeft zeker de oscar voor beste animatiefilm verdient. Prachtige film! Enige minpunt vond ik de vliegende honden. ging net iets te ver…
      Maar verder: ontzettend mooi.

        /   Beantwoorden  / 
      1. M

        Ik vond het uiterlijk van Princess and the Frog juist niet geslaagd. Zoveel door de computer heen getrokken dan het niet eens meer getekend lijkt en het plastische compleet verloor.
        De enige leuke karakters waren enkele secondary characters. Maar zelfs die werden niet goed uitgewerkt. Charlotte was in het begin leuk, maar aan het einde moet ik geloven dat het haar ineens niks kan schelen dat ze niet de prins krijgt, waar ze al heel haar leven smacht? Enige geslaagde en uitgewerkte deel van alles vond ik Ray’s subplot.

        Verder beetje teleurstellende uitslag. Up vond ik 1 van de minste genomineerde films (boeide mij totaal niet na de eerste 10 minuten, en op het einde helpen ze ook nog de mooie boodschap van het begin om zeep). Logorama was ook de minste van de 5, als je door het leuke concept heenprikt heb je eigenlijk een hele saaie en lelijke film. De andere 4 waren zo veel mooier en leuker..

          /   Beantwoorden  / 
  3. peter

    vond dat de princess and the frog hat moeten winnen of i chrismas carol
    up is wel een leuke film maar ik vond die andere 2 leuker

      /   Beantwoorden  / 
  4. Iris

    Ik vind het eigenlijk wel een beetje teleurstellend dat Coraline niet heeft gewonnen. Up was fantastisch, maar, naar mijn mening, een van de ‘mindere’ Pixars. Coraline had zoveel originaliteit en zag er prachtig uit, met een goede soundtrack en een prachtige cast. Had zeker wat beeldjes mee mogen nemen van mij!
    Ben wel erg blij met de Oscar voor de soundtrack van Up, die was zeker verdiend! :)

      /   Beantwoorden  / 
  5. Tiso

    Ben serieus echt een keer blij met de uitslag!
    eindelijk een oscar voor jeff bridges, Michael Giacchino
    de nieuwe John Williams ownt weer als een malle..

    Maar ik ben zoooo blij dat Avatar niet beste film is geworden..
    (en het is trouwens ook absoluut geen animatiefilm)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Paultje

      als het geen animatie is
      wat is het dan wel?
      tis ook geen ‘gewone’ film

        /   Beantwoorden  / 
      1. Seppe

        Een gewone ‘performance-capturefilm’, volgens James Cameron zelfs een ‘emotion-capturefilm’. Het zijn volgens hem niet de animators die de film maken, maar de acteurs van wie de bewegingen en emoties toevallig achteraf werden bewerkt met computeranimatie. Daar heeft hij natuurlijk wel een punt, maar zonder de getalenteerde animators had deze prent er nooit zo verbluffend uitgezien. Volgens de officiële regels van de Oscars mocht Avatar ook gewoon meedoen in de animatiecategorie, maar dat wilde de regisseur niet. De mogelijke vergelijking met inferieure Alvin and the Chipmunks-films is natuurlijk erg pijnlijk. :)

          /   Beantwoorden  / 
        1. Paultje

          dan zou er uiteindelijk een aparte categorie voor moeten komen

          ….

            /   Beantwoorden  / 
          1. Tiso

            naja zolang er acteurs te zien zijn of zolang
            de acteurs fysiek op wat voor manier dan ook
            iets hebben bij gedragen aan de film valt het
            altijd onder special effects en is het dus
            altijd een “gewone” film

              /  
  6. dave500

    de nomenatie voor de catorgorie animatie zijn
    alvin en de chipmunks2 en avatar!
    de winaar is natuurlijk alvin en de chipmunks2
    tja dat lijkt me ook pijnlijk

      /   Beantwoorden  / 
    1. Seppe

      Inderdaad, dat was een grappig extraatje voor de show. Toen ik het bericht schreef stonden er nog geen beelden online, maar ik heb de video nu toegevoegd. Bedankt voor de tip!

        /   Beantwoorden  / 
  7. Nancy

    ik heb heel erg geduimd voor Brendan and the Secret of Kells maar helaas… eignelijk ook wel teleurstellend dat er geen serieuzere animatiefims genomineerd zijn want die zijn er wel maar ach… wie weet volgend jaar

      /   Beantwoorden  / 
  8. Nancy

    trouwens de film is alweer verwijderd :(

      /   Beantwoorden  / 
    1. Seppe

      Nieuwe video toegevoegd! Geniet ervan zolang het duurt. ;)

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.