The Illusionist is beste animatiefilm van Europa

The Illusionist mag zich voortaan de Beste Europese Animatiefilm van 2010 noemen. De tekenfilm van Sylvain Chomet versloeg Sammy’s Avonturen en Planet 51.

Zaterdagavond 4 december 2010 werden de winnaars van de European Film Awards bekendgemaakt. The Ghost Writer, een intelligente thriller van Roman Polanski met Ewan McGregor als schrijver van de biografie van de voormalige Britse premier, werd met zes prijzen de grote winnaar. Het drama Mr. Nobody van Jaco Van Dormael kreeg de publieksprijs.

De prijs voor de Beste Europese Animatiefilm ging naar The Illusionist. De tekenfilm van Sylvain Chomet won het van twee andere genomineerden: het Belgische Sammy’s Adventures: The Secret Passage (nWave Pictures) en het Spaanse Planet 51 (Ilion Animation).

De schildpad die een reis rond de wereld maakt en de astronaut die op een buitenaardse planeet belandt, halen het niet van het volwassen relaas over een oudere goochelaar wiens carrière in het slop is geraakt. Hippe rockgroepen verdringen zijn optredens naar groezelige achterzaaltjes en goedkope tuinfeestjes. Maar zijn leven krijgt weer zin wanneer hij Alice ontmoet, een jonge vrouw die echt in zijn magische trucjes gelooft. Verrast door haar jeugdige en oprechte enthousiasme, probeert hij er alles aan te doen om de illusie te behouden en haar vooral niet te ontgoochelen…

De ontroerende animaties van Sylvain Chomet vallen niet alleen in Europa in de smaak. Zes jaar geleden werd Les Triplettes de Belleville genomineerd met een Oscar voor Beste Animatiefilm. Ook dit jaar staat de regisseur met L’Illusioniste op de shortlist. Eind januari 2011 weten we of de tekenfilm een van de drie nominaties kan verzilveren. De trailer, afbeeldingen en fragmenten uit The Illusionist vind je in onze vorige berichten.

Meer informatie over de European Film Awards vind je op www.europeanfilmawards.eu.

Lees ook:Chico & Rita is Beste Animatiefilm van Europa
Lees ook:Adembenemende plaatjes uit The Illusionist
Lees ook:Les Triplettes de Belleville-prequel in de maak
Lees ook:Chomets nieuwe meesterwerk: The Illusionist
Lees ook:The Illusionist komt eraan

2 reacties op “The Illusionist is beste animatiefilm van Europa

  1. Pieter

    Over 2 weken te zien in Cinema ZED in Leuven :D Ik ga hoe dan ook.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Florian

      Sh*t! Valt natuurlijk weer in de examens! Anders was ik zeker gekomen…

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.