Oswald terug bij Disney! Film op komst?

Ik waarschuw vast: in dit bericht èrg veel speculatie. Maar eerst de feiten: vandaag werd bekend dat Disney de rechten heeft verworven over de oude zwart-wit tekenfilmpjes van Oswald The Lucky Rabbit. Walt Disney was in 1927 de bedenker van Oswald, maar maakte deze toen nog Oswaldvoor Universal. Een eigen studio had hij toen nog niet. Decennia lang was de Oswald-collectie dan ook het enige Disney-materiaal dat de Walt Disney Company niet in haar bezit had. Kennelijk heeft Disney ook decennia lang geen moeite gedaan de ‘verloren zoon’ (Oswald) op te kopen.

Maar tadaaah: nog geen paar weken waait er door de komst van John Lasseter en Ed Catmull een frisse wind door de Disney-studio’s, en opeens is er een deal met Universal. Dat geeft toch te denken. Hebben de nieuwe Disney-opperhoofden grote plannen met deze oude klassieker? Oswald The Movie, wellicht?
26 afleveringen
Walt Disney maakte samen met Ub Iwerks 26 afleveringen van Oswald. Disney wilde echter meer geld voor zijn werk, maar Universal reageerde daarop door hem juist minder te geven. Disney stapte woest op. Universal ging gewoon met Oswald verder, en produceerde nog 166 Oswald-filmpjes. Walt mocht ondertussen zijn eigen creatie niet meer gebruiken, en creëerde een opvolger die behoorlijk op Oswald leek, maar talloze malen beroemder werd: Mickey Mouse.

Treasure-dvd
Het Disney-concern heeft nu de rechten over het Oswald-karakter terug, en heeft ook de 26 filmpjes waar Walt Disney aan meewerkte in haar bezit gekregen. De 166 filmpjes die ná Walts vertrek werden gemaakt, blijven wel eigendom van Universal.
Ongetwijfeld zal er een dvd komen in de serie ‘Walt Disney Treasures’, met daarop de 26 klassieke afleveringen.

Oswald Ad
Sportdeal
Hoe is die deal opeens tussen Disney en Universal tot stand gekomen? Het is een ordinaire ruil. Disney is eigenaar van tv-zender ABC. Universal heeft op haar beurt de zender NBC. Maken die zenders zich druk om zwart-wit tekenfilmpjes? Nee. Maar wel om sport. NBC wilde al lange tijd sportcommentator Al Michaels (een soort Amerikaanse Mart Smeets, zeg maar) hebben. Maar die stond onder contract bij ABC. ABC laat Michaels nu gaan in ruil voor een aantal uitzendrechten van wedstrijden die NBC heeft. Plus de Oswald-filmpjes.

Curieuze deal
Misschien proef je al hoe typisch deze deal is. Het gaat om een sport-ruil tussen twee tv-zenders. Een populaire commentator tegen aantrekkelijke uitzendrechten. In principe hebben de tekenfilmpjes van Universal daar niks mee te maken. Het lijkt er dan ook een beetje op alsof Disney op het laatste moment heeft ingegrepen, en tegen haar zender ABC heeft gezegd: "We keuren de deal alleen goed als we ook die Oswald-filmpjes krijgen." ABC vroeg het aan NBC, waarop NBC aan haar moedermaatschappij Universal moest vragen of ze die wilde afstaan. Disney heeft snel een Oswald-eis in een sportdeal gepropt.

Grote plannen?
Het feit dat Universal de filmpjes zonder al te veel morren afstaat in deze deal, duidt erop dat Disney de filmpjes waarschijnlijk al veel eerder had kunnen krijgen. Maar kennelijk was Disney nooit geïnteresseerd. En nu opeens wel. Alleen maar vanwege een dvd in de Treasure-reeks? Met zwart-filmpjes die nog geluidsloos zijn ook? Nee, dat klinkt niet als een verkoophit. Dat is alleen iets voor èchte animatiefans. Het heeft er verdacht veel van weg dat Disney Oswald opnieuw tot leven wil wekken. Misschien als film. Maar zoals ik al zei: dat is alleen maar speculatie.

Lees ook:Nog meer Oswald-speculaties
Lees ook:Oud Oswald the Lucky Rabbit-filmpje gevonden
Lees ook:Kung Fu Panda kiekje en ander klein nieuws
Lees ook:Korte animatiefilm: Epic Mickey (deel twee)
Lees ook:Pixar brengt dvd met korte filmpjes uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.