De eerste cartoon van Mickey Mouse: Plane Crazy

De allereerste cartoon met Mickey Mouse van Walt Disney

Bekijk de wereldbekende klassieker uit de oude doos.

Afbeelding uit Plane CrazyPlane Crazy is de eerste tekenfilm met Mickey Mouse van Walt Disney en animator Ub Iwerks. Omdat het stomme filmpje in het begin weinig indruk maakte en bijgevolg niet meteen werd opgepikt door distributiemaatschappijen, wordt Steamboat Willie vaak foutief beschouwd als eerste avontuur van de bekende muis. Toch is Plane Crazy het eerste tekenfilmpje dat op 15 mei 1928 het licht zag.

Openingsshot van Plane CrazyIn Plane Crazy wil Mickey absoluut de vliegkunsten evenaren van Charles Lindbergh, de piloot die in in zijn eentje voor het eerst over de Atlantische Oceaan vloog zonder tussenstops. De dieren op de boerderij werken allemaal mee aan een vliegtuigje, maar ondanks de buitenaardse inspanningen van een lenige dashond, slaagt Mickey er niet in om het luchtruim te verkennen. Tot hij op een geniaal idee komt…

Het is erg leuk om te zien wat voor een gedaanteverandering het diertje is ondergaan in al die decennia. In het eerste filmpje ziet Mickey er heel wat stouter uit en ook zijn gedrag was heel wat brutaler dan de doodbrave versie die we vandaag kennen. De originele versie van het filmpje bevatte geen audio (vandaar de BANG-tekst die verschijnt bij de crash), maar later in december van datzelfde jaar werd er een geweldige soundtrack gemaakt door Carl Stalling. Detail uit de muziek dat later enorm populair zou worden? De voetstappen van de personages ‘uitbeelden’ met muzieknoten.

Geniet van deze tekenfilmmijlpaal!

Mickey Mouse in Plane Crazy

Lees ook:Korte animatiefilm: Steamboat Willie
Lees ook:De meest afzichtelijke Mickey Mouse ooit
Lees ook:Stem van Mickey Mouse overleden
Lees ook:Gasp
Lees ook:Adorable Couple

2 reacties op “De eerste cartoon van Mickey Mouse: Plane Crazy

  1. Tom

    Met het aankomende computerspel Epic Mickey is het de bedoeling dat de makers die oude Mickey weer terug brengen. Sámen met o.a. Oswalt als badguy.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Seppe

    Inderdaad! De concept art voor het spel zag er heel knap en donker uit, maar het eindresultaat wordt wat kindvriendelijker, denk ik.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.