Korte animatiefilm: Steamboat Willie

Bekijk de korte animatiefilm Steamboat Willie

Op één dag na is het vandaag precies 82 jaar geleden dat Steamboat Willie het licht zag. Een prima excuus om de klassieker weer even in de kijker te plaatsen.

Filmposter voor Steamboat WillieOp 18 november 1928 werd Steamboat Willie voor het eerst uitgebracht in Amerika. Het filmpje van Walt Disney en Ub Iwerks wordt vaak foutief beschouwd als het eerste avontuur van Mickey Mouse (zie Plane Crazy).

Het fragment waar Mickey aan het stuur staat, is ook wat je in de bioscoop ziet als introductie van elke nieuwe animatiefilm van Disney. Als je straks naar Rapunzel gaat kijken, zie je een fragment uit Steamboat Willie, met “50th animated feature” als onderschrift.

De bekende muis maakte in de korte animatiefilm een muzikale belevenis van een eenvoudig tripje met de stoomboot. Zijn vrouwelijke soortgenootje Minnie Mouse vindt het allemaal geweldig, maar kapitein Pete vindt het helemaal niks. Ook in dit tekenfilmpje is Mickey heel wat ondeugender en brutaler dan de brave, moderne versie. Op enkele uitzonderingen na, zie je in de politiek correcte cartoons van vandaag niet vaak meer dat het hoofdpersonage een eend uitrekt en biggetjes laat gillen. Zonde.

Korte animatiefilm Steamboat Willie (1928)

Lees ook:Disneys stoomboot krijgt make-over
Lees ook:Potatoland
Lees ook:De eerste cartoon van Mickey Mouse: Plane Crazy
Lees ook:O Sole Minnie
Lees ook:Nieuwe Mickey-filmpjes op komst

Eén reactie op “Korte animatiefilm: Steamboat Willie

  1. Pieter

    Dank u om eens te vermelden dat Plane Crazy inderdaad de eerste Mouse-film was.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.