Pixar wil meer origineel werk

Pixar

De animatiestudio gaat het aantal nieuwe vervolgfilms inperken.

PixarVan de eerste tien films tussen 1995 tot 2009 maakte Pixar maar één vervolgfilm (Toy Story 2). In de periode van 2010 tot 2013 verschenen er maar liefst drie: Toy Story 3, Cars 2 en Monsters University (hoewel die laatste strikt genomen geen sequel maar een prequel is). Die ‘sequelitis’-ziekte moet binnenkort veranderen.

In een gesprek met BuzzFeed vertelde Pixar-topman Ed Catmull dat de studio de productie van sequels wil verminderen. In de toekomst zou elk jaar een originele film verschijnen en elke twee jaar een vervolgfilm.

“Vanwege artistieke redenen is het belangrijk dat we elk jaar een originele film doen. Af en toe hebben we een film waarbij de mensen meer van die wereld willen zien – dat is het idee achter een sequel. Ze willen die karakters [terugzien], wat betekent dat we succesvol waren. Maar als je dat blijft doen, maak je geen originele films meer. Daarom gaan we elk jaar een originele film uitbrengen en elke twee jaar een vervolg op iets. Dat is ongeveer het plan” aldus Catmull.

Die strategie sluit volgens volgens Catmull ook aan bij Pixars langetermijnvisie. Samen met chief creative officer John Lasseter wil hij ervoor zorgen dat de toekomst van de studio er rooskleurig uitziet: “Toen Walt Disney stierf, gaf hij het stokje aan niemand door en daarom ging het later bergaf. John en ik vinden dat [onze opvolgers] een hoog niveau moeten bereiken zodat ze originele films kunnen maken.”

Van de reeds aangekondigde animatiefilms van Pixar is er maar één een sequel: Finding Dory (2015), een vervolg op Finding Nemo. Daarnaast zitten er drie originele films in de pijplijn: The Good Dinosaur (2014), Inside Out (2015) en een film over de Mexicaanse feestdag Día De Los Muertos (2016).

Opvallend is dat er voor het eerst zo zakelijk over sequels wordt gesproken. Elke twee jaar een vervolgfilm uitbrengen klinkt heel anders dan het eindeloos geciteerde “we maken alleen een vervolg als we een topverhaal hebben.” Het ene hoeft het andere niet uit te sluiten, maar van spontaniteit is nu geen sprake meer.

(Foto’s via Pixar)

Lees ook:Wat een opluchting: Toy Story 3 geschrapt
Lees ook:Al volop plannen voor Kung Fu Panda sequel
Lees ook:Stanton maakt tweede Finding Nemo
Lees ook:Toch Toy Story 3? En twéé Pixars per jaar?
Lees ook:Komt Pixar met Cars 2?

10 reacties op “Pixar wil meer origineel werk

  1. DragonMaster

    Elke twee jaar is nog steeds veel, maar ik ben wel erg benieuwd naar de volgende originele projecten.

      /   Beantwoorden  / 
  2. max

    Dat is zeker nog veel, liever alleen vervolgen als ze goede verhalen hebben en als ze karakters willen laten terugkeren shorts.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Lienne

    Fijn om te weten! Ik word zo moe van al die vervolgen. Zeker als ze nog een 4e film erop doen! Vaak heb ik aan 1 film al genoeg.
    Toch is elke 2 jaar nog wel veel inderdaad.

      /   Beantwoorden  / 
  4. poppie

    ben er blij om maar elke twee jaar een vervolg komt er dan van elke film een vervolg

      /   Beantwoorden  / 
    1. peter

      blij met elke twee jaar een vervolg????.
      er is niks om blij mee te wezen.
      vind het juist verschrikkelijk nieuws.
      pixar moet vervolg films maken die kwallitijd hebbe en niet een snel vervolgje maken zoals bij dreamworks.
      en dan te bedenken waar ze vervolg films van zoude kunne maken!.
      fiding dory is al erg maar denk dat we ook een vervolg op de prachtig afgesloten Toystory3 kunnen verwachten.
      dit is niks voor pixar :(

        /   Beantwoorden  / 
      1. poppie

        ja ja rustig maar ik bedoel vervolgen als finding dory en monsters university elemaal niet en ik hoop ook niet dat er toy story 4 komt

          /   Beantwoorden  / 
  5. Locall

    Elke twee jaar valt zeker mee, dat betekent dat er iedere twee jaar maar 1 vervolg kan komen op alle films die er al zijn en nog komen.
    Als je kijkt naar hoeveel originele films er nu zijn (10) en hoeveel sequels (4) dan valt het best mee als je per twee jaar 2 nieuwe films hebt en 1 sequel (per 10 films 5 sequels) dus blijft het gemiddelde ongeveer hetzelfde.
    Als alle vervolgdelen zo zijn als de Toy Story serie vind ik het helemaal niet erg.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Edwin

      Ik vind het ook wel meevallen. Ik vind ‘t wel ‘n positief bericht. Ze zeggen te willen minderen, ze zullen vast niet geforceerd ‘n vervolg verzinnen op ‘n film die nog ‘over’ is om ‘n sequel van te maken. Daarnaast is ‘t vrij logisch dat ze sequels maken van bijv. cars om ‘n buffer op te bouwen, het is ‘n bedrijf. Zo kunnen ze nieuwe risico’s nemen en weer originele films te maken. vervolgen van TS zijn geweldig en MU ben ik ook benieuwd naar, heb ‘k ook alleen maar positieve dingen van gehoord! :)

        /   Beantwoorden  / 
  6. esteban

    Het valt mij vooral op dat mensen nogal hard zijn voor Pixar. Terwijl andere studio’s (zwakke) aan de lopende band vervolgfilms spuwen die elkaar vrij snel opvolgen, heeft Pixar in al die jaren slechts 4 niet originele titels uitgebracht. Toch worden ze sinds ‘Cars 2′ al bij voorbaat afgeslacht wanneer een vervolgdeel aangekondigd werd.

    Tussen Toy Story 2 en 3, die trouwens als ijzersterke instant-klassiekers worden beschouwd, zat maar liefst 11 jaar. Tussen Monsters en Co en Monsters University 12 jaar. Overigens geen sequel maar een prequel, ook al niet zo voor de hand liggend en onorigineel. Het is dus absoluut niet zo dat deze studio onbedachtzaam of respectloos met hun geesteskindjes omgaan. Integendeel. Zelfs het door velen vergruisde CARS 2 was in feite een film met ballen, waar ze lang niet voor de makkelijke weg gekozen hebben. Ik verwacht sowieso dat dit een trilogie zal worden.

    Ook tussen Finding Nemo en Finding Dory zit méér dan 10 jaar. Er werd nooit een geheim van gemaakt dat Andrew Stanton die wereld verder wou verkennen, evenals het feit dat hij zéker wou zijn dat ze dat met het juiste verhaal deden en ook pas wanneer de tijd rijp zou zijn. Dat is nu. The Incredibles is één van de meest voor de hand liggende titels die een sequel zou kunnen (graag!) krijgen. Toch was het Bird zelf die zei dat hij dat énkel doet als het juiste verhaal klaar is.

    Pixar is alles behalve de melkkoe waarvoor sommigen de studio nu verslijten. Pixar mag zelfs geen “gewoon goede” film maken, geen meesterwerk? Afkraken! Van Dreamworks slikken mensen het blijkbaar wél?

      /   Beantwoorden  / 
  7. Hansje

    Een groot gedeelte van de overwegingen om een sequel te maken is ook een financiële; de karakters bestaan al, de modellen zijn er, en een groot gedeelte van de sets is al gebouwd. Het enige wat je nodig hebt is een goed nieuw verhaal (en dat is al moeilijk genoeg). Laten we vooral niet vergeten dat Pixar ook gewoon een studio is die geld wil verdienen en geen liefdadige instelling. Een geheel nieuwe film met nieuwe karakters is behalve duur ook risicovol.
    Toch doet Pixar het (naast studios als DreamWorks en Blue Sky) lang niet gek wat betreft sequels. Chapeau!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.