De Ultrakort-films voor 2012 zijn bekend

Vier Nederlandse animatiefilmpjes zijn geselecteerd voor de serie Ultrakort.

Ultrakort is een initiatief van het Filmfonds en bioscoopexploitant Pathé om de korte Nederlandse animatiefilm onder een groot publiek te brengen. Voor het derde achtereenvolgende jaar konden Nederlandse animatiemakers hun plannen insturen om kans te maken op een realiseringsbijdrage voor een film van maximaal twee minuten. Pathé brengt de geselecteerde films vervolgens uit in de bioscoop als voorfilm bij grote speelfilmreleases. In totaal zijn de Ultrakort-films van vorig jaar door meer dan één miljoen toeschouwers gezien in de bioscoop. Wat er in de zomer van 2012 aan korte Nederlandse animatiepracht in de Pathé zalen te zien is, werd vandaag bekendgemaakt.

Kiekje, geregisseerd door Arthur van Merwijk, geschreven door Daan Velsink en geproduceerd door Breinmonster Animatie Producties, gaat over een kortzichtig stel stadse dagjesmensen. Zij gaan speciaal naar een idyllische plek in het bos om dieren in hun wilde omgeving te fotograferen, maar tot hun frustratie spotten ze er geen. Ondertussen spelen zich achter hun rug prachtige en steeds bizardere taferelen af, die de dagjesmensen op de meest absurde manieren telkens nét weer missen.

In Aurora, geregisseerd door Aimée de Jongh, geschreven door Jantiene de Kroon en geproduceerd door Mooves, zoekt hoofdpersoon Aurora haar weg door een donker bos vol geestesverschijningen van Witte Wieven.

Chopper, geschreven door Lars Damoiseaux (die ook de regie op zich neemt) en Michael Palmaers en geproduceerd door LEV Pictures, gaat over een bidsprinkhaan die opgegeten wordt door een kikker. De kikker wordt vervolgens opgegeten door een ooievaar, die op zijn beurt weer verorberd wordt door een krokodil. Wat er vervolgens met die krokodil gebeurt, ontdek je later in de bios wel.

Canta, geregisseerd en geschreven door Daniel Dugour en geproduceerd door il Luster Films, is een moderne vertelling van de fabel van de Haas en de Schildpad. Daarin is een oud dik omaatje in een invalidenautootje de schildpad en een stel opgeschoten jochies in een brede opgevoerde sportauto de haas. Onbewust raken ze in een race met elkaar terecht.

De films zijn uit zeventien inzendingen geselecteerd door een commissie bestaande uit een adviseur van het Filmfonds, een vertegenwoordiger van KLIK! Amsterdam Animation Festival en van Pathé.

(Bron: Filmfonds, met dank aan Remco. De afbeelding rechts is de poster voor Aurora.)

Lees ook:Aurora is genomineerd voor VERS Awards
Lees ook:Aurora
Lees ook:Stage-oproep voor Ultrakort-film Aurora
Lees ook:Ultrakort-films 2013 bekend
Lees ook:Korte animatiefilm: Papaye

2 reacties op “De Ultrakort-films voor 2012 zijn bekend

  1. Seppe

    Leuk! Ik ben benieuwd wat er deze keer uit de bus komt.

      /   Beantwoorden  / 
  2. birdbee

    oooh leuk zeg! hopelijk geraken ze ook de grens over richting België! of zijn ze ooit online te zien…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.