Vanavond op tv: Het Noorse bioscoopsucces Flåklypa Grand Prix

Vanavond op tv: Flåklypa Grand Prix

Vanavond kun je op tv de in Noorwegen en daarbuiten mateloos populaire topfilm in stop motion bekijken. Lees meer over de klassieker in dit bericht.

Afbeelding uit Flåklypa Grand PrixCanvas omschrijft de film Flåklypa Grand Prix zelf als “Top Gear meets Wallace & Gromit”. De stop-motionfilm vertelt het verhaal over een uitvinder Reodor Felgen en zijn vrienden Ludvig (een timide egel) en Solan (een vrolijke vogel). Wanneer een ex-werknemer, dankzij een gestolen uitvinding van Reodor, wereldkampioen Formule 1 wordt en iedereen uitdaagt voor een razendsnelle race, besluit het trio om een eigen supersonische bolide te bouwen. ‘Il Tempo Gigante’ is het resultaat, een wagen waar je u tegen zegt met 2000 pk en een ingebouwde radar, barometer en bloedbank met zelfs een voorraad blauw bloed voor mogelijke adellijke slachtoffers.

Dvd-cover Flåklypa Grand PrixToen regisseur Ivo Caprino korte sketches in stop motion maakte van de boeken van Kjell Aukrust, zakte de moed hem vast in de schoenen toen het project na anderhalf jaar werd geschrapt omdat het concept niet aansloeg op tv. Omdat het een zonde zou zijn om de vele poppetjes en decors verloren te laten gaan, besloten ze dan maar om samen een lange animatiefilm te maken. Flåklypa Grand Prix zou wat later de stoutste dromen van de makers overtreffen. De film die in 1975 het licht zag, werd de meest succesvolle Noorse film aller tijden. Om het even in bikkelharde cijfers uit te drukken: Noorwegen heeft 4,6 miljoen inwoners en voor de film werden 5,5 miljoen bioscoopkaartjes verkocht. Flåklypa Grand Prix verscheen ook onder de Engelse titel Pinchcliffe Grand Prix en in het Nederlands als De grote prijs van Smöreberg.

Afbeelding uit Flåklypa Grand PrixEerlijk is eerlijk, tot mijn grote schande had ik tot vandaag nog nooit van de film gehoord. Ik gok dat ik niet de enige ben, maar dankzij een gouden tip van Nancy krijgen we vanavond allemaal de kans om die culturele leegte even te vullen.  De film lijkt erg leuk, dus mijn recorder is in ieder geval al geprogrammeerd. In Noorwegen is het een populaire kerstfilm geworden, mede als eerbetoon aan het overlijden van de bedenker Aukrust op 24 december 2002.

Leuk detail voor de liefhebbers van snelle wagens: De fictieve racewagen ‘Il Tempo Gigante’ uit de film inspireerde een zekere Christian Von Koenigsegg bij het ontwerpen van de Koenigsegg CC, het snelheidsmonster dat écht bestaat.

Flåklypa Grand Prix speelt op dinsdagavond 22 december om 23.45u op Canvas.

Fragment uit Flåklypa Grand Prix

(Via Canvas, met dank aan Nancy voor de tip)

Lees ook:Christmas in Pinchcliffe in de maak
Lees ook:Animatiefilms op tv (11 – 17 april)
Lees ook:Eerste beelden Solan & Ludvigs kerstfilm
Lees ook:Animatie-festival… maar niks te lezen hier!
Lees ook:Gevalletje Aardman?

Eén reactie op “Vanavond op tv: Het Noorse bioscoopsucces Flåklypa Grand Prix

  1. Florian

    Ziet er leuk uit! Alleen een beetje laat om ”live” te bekijken.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.