Belgische en Nederlandse winnaars op Stuttgart

ITFS 2013

Drie animaties van eigen bodem bekroond op het bekende festival.

Afgelopen weekend werd in Duitsland de 20e editie afgesloten van het ITFS (Internationales Trickfilm Festival Stuttgart). Met ruim 80.000 bezoekers en meer dan 2.000 animatiefilms die jaarlijks worden ingezonden is het niet alleen een belangrijk animatiefestival in Europa, maar ook een van de grootste in de wereld. Tijdens een feestelijke ceremonie werden zondag de winnaars bekendgemaakt. Een avondvullende en twee korte animatiefilms van eigen bodem vielen in de prijzen.

JunkyardJunkyard van Hisko Hulsing werd bekroond met de SWR-Publikumspreis. Het verhaal draait om een man die door een junkie wordt beroofd en neergestoken. Terwijl hij valt en het leven uit zijn lichaam verdwijnt, flitsen de herinneringen uit zijn jeugd aan zijn ogen voorbij. De korte film (18 minuten) is een coproductie van il Luster (Nederland) en Cinété Film (België).

Een dag eerder won de korte film in Barcelona op het Mecal-festival de Gran Premio FX Animation. De overwinning in Stuttgart is de veertiende festivalprijs voor Junkyard. Aan de publieksprijs is een bedrag verbonden van 6.000 euro.

Oh WillyOh Willy… van Emma De Swaef en Marc James Roels ging aan de haal met de Internationaler Wettbewerb Grand Prix. Het verhaal draait om de zwaarlijvige Willy. Wanneer zijn moeder op sterven ligt, gaat hij terug naar het nudistenkamp waar hij een groot deel van zijn jeugd doorbracht. De terugkeer doet heel wat oude herinneringen weer opborrelen. De korte film (17 minuten) is een coproductie van de studio’s Beast Animation (België), il Luster (Nederland) en Polaris Film (Frankrijk).

We zijn eerlijk gezegd de tel al lang kwijt, maar het “prijsbeest van Beast” won de voorbije maanden al meer dan vijftig festivalprijzen en werd als kers op de taart bekroond met de prestigieuze Cartoon d’Or. Het winnen van de Grote Prijs in Stuttgart bezorgt de makers 15.000 euro.

Ernest & CélestineDe AniMovie Preis für den besten Animations-Langfilm werd uitgereikt aan Ernest & Célestine van Benjamin Renner en het Belgische duo Vincent Patar en Stéphane Aubier. De hartverwarmende tekenfilm is gebaseerd op de kinderboeken van de Belgische Gabrielle Vincent en draait om de onwaarschijnlijke vriendschap tussen de grote beer Ernest en de kleine muis Célestine. De bioscoopfilm is een Europese samenwerking tussen Les Armateurs (Frankrijk), La Parti Production (België) en Mélusine Productions (Luxemburg).

Ook voor Ernest & Célestine is het de zoveelste bekroning. Tijdens de uitreiking van de Césars werd de prent recent uitgeroepen tot de Beste Animatiefilm van Frankrijk.

Een overzicht van alle andere winnaars vind je de website van het festival.

Lees ook:Ernest & Célestine wint César
Lees ook:Trailer Ernest & Celestine
Lees ook:Eerste beelden uit Ernest & Celestine
Lees ook:Knappe beelden uit Ernest & Celestine
Lees ook:Ernest & Celestine bekroond op Cinekid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.