Vlaamse stemopnames Brendan and the Secret of Kells

Vorige week waren we aanwezig bij de Vlaamse stemopnames van de Belgisch-Iers-Franse animatiefilm Brendan and the Secret of Kells. De avond vond plaats in de studio van Sonicville te Brussel, alwaar we de kans kregen een extra lange trailer te bekijken, de stemacteurs en Belgische producente te interviewen, en een echte opname bij te wonen.

[op bovenstaande foto herken je (van links naar rechts) Viviane Vanfleteren, Jakob Beks, Magali Lybeert, Felix Peeters en Michaël Pas]

Brendan and the Secret of Kells bevindt zich momenteel in de laatste fase van postproductie. Enkel de muziek, verzorgd door Bruno Coulais (Les Choristes, Microcosmos) en de Ierse groep Kila, moet nog afgewerkt worden. De trailer die we te zien kregen, was alvast een waardig eindproduct en gaf een reëel beeld van de animatiefilm. Dit project is volledig in 2D geanimeerd, met als basis de sierlijke Middeleeuwse miniatuurkunst. En net deze Middeleeuwse insteek maakt het, zowel qua stijl als qua inhoud, heel interessant. Voor wie zich de mystieke verhaallijn niet herinnert, staat onderaan dit bericht de officiële synopsis.

Vlaamse stemmen
Michaël Pas (Kulderzipken, Blueberry Hill, Kuifje) nam de Vlaamse stemregie op zich. Hij castte de jonge acteur Felix Peeters als Brendan, Magali Lybeert als het mysterieuze meisje Aisling, Jakob Beks (Bex & Blanche, Ben X) als broeder Aidan en Jan Decleir (Daens, Man zkt vrouw) als abt Cellach.

Laatstgenoemde acteur was die avond helaas niet aanwezig, maar we hebben wel het geluk gehad om een praatje te slaan met de rest van de cast. Wat meteen opviel was hoe vlot de opnames eigenlijk verliepen. Op een 5-tal uur per acteur was alles zo goed als ingeblikt.

In de opnamestudio zien we Felix Peeters aan het werk met een groot scherm voor zich en een geluidsexpert en de stemregisseur achter zich. Felix volgt de richtlijnen van Michaël Pas op en zo wordt zin na zin ingesproken en tegelijkertijd netjes op zijn plaats geknipt en geplakt door de technicus.

De jonge acteur vindt het inspreken leuk om te doen. Zijn stem is populair in de Vlaamse dubbingwereld, onder andere The Polar Express, Charlie en de chocoladefabriek, Meet the Robinsons en Robots staan al op zijn palmares. De tekenstijl van Brendan and the Secret of Kells was in dit computeranimatietijdperk even wennen voor hem, maar na een tijdje groeide de appreciatie en nu kijkt hij erg uit naar deze titel.

Ook Jakob Beks leent zijn stem graag aan animatiefilms. Je hoorde hem al eerder in Disney’s Mulan of laatst nog als chef in Ratatouille. Voor zijn rol als de goedlachse monnik Aidan kunnen we gerust spreken van typecasting. Zo getuige ook de keuze van de regisseur om in plaats van de 5 verplichte stemmen, enkel de stem van Jakob ter goedkeuring te sturen naar Ierland. Zijn timbre en karakter waren een perfecte match voor dit personage. Jakob Beks is binnenkort weer in het echt te zien in de nieuwe Blinker film en staat in het najaar met een zelfgeschreven monoloog op de planken.

Belgische animatie
Ook producente Viviane Vanfleteren was aanwezig bij de stemopnames. Een uitgelezen kans om deze belangrijke vrouw uit het Belgisch animatiecircuit een paar vragen te stellen. In 1990 richtte Viviane haar productiebedrijf Vivi Film op, waarmee ze een verscheidenheid aan animatiefilms produceerde, met in 2003 als hoogtepunt een Oscarnominatie voor Les Triplettes de Belleville.

Brendan and the Secret of Kells is een project waar ze met volle overtuiging achter staat. Door haar toedoen kon de animatiefilm van de Ierse regisseur Tomm Moore rekenen op een heleboel steun en ergo een degelijke financiering. Niet voor niets dus dat het leeuwendeel van de animatie van Belgische makelij is. De samenwerking met Moore verloopt trouwens zo goed dat er alweer een nieuwe animatiefilm in de steigers staat. Hierover in een volgend bericht meer!

De film wordt in België gedistribueerd door KFD en in Nederland door Bridge Entertainment. Dat houdt naar alle waarschijnlijkheid in dat we zowel in Nederland als in België kunnen genieten van een (gelijktijdige) bioscooprelease tegen het einde van het jaar. Een fantastische locatie voor de Belgische première is volgens de producente een bekend Iers café in Oostende. Niet alleen bruist de pub van de Keltische details maar vind je er een exacte kopie van het Book of Kells, waar het verhaal op gebaseerd is.

Brendan and the Secret of Kells wordt alleszins een titel om naar uit te kijken en wie weet, net als bij Les Triplettes de Belleville, een Oscarnominatie waard?

Synopsis
Ierland, 1300 jaar geleden…
Brendan, een opgewekte en goedlachse weesjongen van 12 leeft in de abdij van Kells verscholen in een verlaten groene vallei. Hij wordt er streng opgevoed door zijn oom, de abt Cellach, die de abdij met ijzeren hand leidt. Op een dag ontmoet hij de oude broeder Aidan. Deze ietwat vreemde man is een meester in het illustreren en houdt een buitengewoon, nog onvoltooid boek in bewaring. Enthousiast en begeesterd door deze ontmoeting laat Brendan zich meeslepen door de lokroep van de creativiteit en verbeelding. Hij heeft slechts nog één doel voor ogen: zelf meester illustrator worden en het waardevolle boek van Kells afwerken.

Hij weet uiteindelijk te ontsnappen aan de sterke greep van zijn oom en waagt zich buiten de muren van Kells. In de omringende wouden staan hem talloze gevaren en avonturen te wachten en riskeert hij zelfs de dood. Met de hulp een 12-jarig zonderling meisje zal hij zijn grootste angsten trotseren…

Lees ook:
- Teaser trailer Brendan and the secret of Kells 
- Brendan and the Secret of Kells 

Lees ook:Trailer Brendan and the Secret of Kells
Lees ook:Teaser-trailer Brendan and the Secret of Kells
Lees ook:Brendan and the Secret of Kells
Lees ook:Brendan and the Secret of Kells in premiere op KLIK!
Lees ook:3 Brendan Sneak Peaks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.